Monday, July 2, 2012

"Huliganii" de Mircea Eliade

E plină de moarte şi morţi. De tineri ce au îmbatrînit devreme, de tineri ce au altă conştiinţă, de tineri ce nu mai nicio conştiinţă. E plină de bărbaţi ce se înalţă peste spiritele lor ameţite şi femei ce mor pentru astfel de ameţiti..de nebuni ce iubesc pîna la viol, de mame ce se spînzură de ruşine, de sex şi amor unilateral..

E o nouă generaţie în cartea lui Eliade: sunt huliganii..sunt tinerii ce vor o nouă ordine, o nouă Românie...

Eu nu ştiu din ce mame au crescut aceşti tineri, dar prin 1932 la beţie se vorbea frumos despre creaţie, sensul vieţii, conştiinţa morţii...se asculta Bolero pe discuri de vinil în timp ce se gemea în orgii.

E romanul lui Petru Anicet (pianistul), Alexandru Pleşa (soldatul), Mitică Gheorghiu (amorezatul nebun), David Dragu (scriitorul clarvăzător), Felicia Baly (femeia frumoasă, bogată şi fără inimă), Marcella (actriţa adorată şi violată), Anişoara (fetiţa ce fură din dragoste)...

Femeile sunt de obicei cu dragostea în suflet...detestate de bărbaţi că nu îşi pot înfrîna pornirile egoiste, hărţuite de bărbaţii cărora nu li s-au dat de voie bună...Acum cînd mă gîndesc...nu găsesc niciun personaj feminin fericit în această operă...Nici bărbaţii nu sunt fericiţi..dar sunt ambiţioşi ce le dă o amprentă..energică.

Tinerii sunt frămîntaţi de tinereţea ce le scapă, bătrînii sunt chinuiţi de gîndul că tinereţea le-a scăpat..grele erau gîndurile prin 1932..

Am găsit cuvinte pe care nu le-am ştiut. Le scriu aici..

SÍPET, sipete, s. n. Cufăr de lemn (înflorat sau vopsit simplu, cu capac boltit și ferecat cu cercuri de fier) în care se păstrează haine sau obiecte de valoare. [Acc. și: sipét] – Din tc. sepet. 


REDINGÓTĂ, redingote, s. f. Haină bărbătească de ceremonie (de culoare neagră), cu poalele lungi până la genunchi, încheiată cu două rânduri de nasturi. – Din fr. redingote. 


PIROGRAVÁ, pirogravez, vb. I. Tranz. A grava desene pe un obiect de lemn, de piele, de os etc. cu ajutorul unui vârf de metal înroșit în foc sau cu un termocauter. – Din fr. pyrograver. 


RECONFORTÁNT, -Ă, reconfortanți, -te, adj. Care reconfortează, care restabilește, care întărește forțele fizice sau psihice; întăritor. ♦ (Substantivat, n.) Substanță, medicament care reconfortează. – Din fr. réconfortant. 

Cine îşi doreşte cartea, vă rog să îmi scrieţi în comentarii numele şi adresa poştală. O trimit pe cheltuiala mea oriunde.

7

2 comments:

  1. ce frumos...eu am citit cartea în câteva zile de vară, pe plajă...cred că loc mai potrivit nu se putea.

    ReplyDelete
  2. in unison cu dialogul de pe plaja..e foarte ciudat de placut cind citeste pe plaja un fragment ce se petrece tot pe plaja...de parca ai fi pe acelasi mal de apa, in acelasi nisip...

    ReplyDelete