Wednesday, February 16, 2011

Freakonomics

Am obosit. Am zis că iau o pauză "independentă" de la verdele graficelor şi zumzetul miilor de dolari ce stau desenaţi în atotputernicul excel şi vin în odăiţa mea de toate zilele unde mai iau o gură de aer şi vorbă. De curînd am terminat o altă care: Freakonimcs de Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner. Mi-a lăsat un gust plăcut, dar nu mi-a ţinut sătulă curiozitate şi am dat buzna la amazon după SuperFreakonimics pe care o citesc acum.

Deci despre carte. Nu e exclusiv pentru economişti. Deloc. Ci mai degrabă pentru cei interesaţi de curiozităţi precum  ce a eradicat rata înaltă a criminalităţii în SUA în anii ' 90. Voi ce credeţi? Poliţişti ce au devenit peste deceniu supermani, sau boom-ul economic, sau răscumpărarea armelor? Poate, dar cauza de rădăcină pare a fi avortul...Sau ce au în comun profesorii şi summo wrestlers? (Scuzaţi-mă, cartea e în engleză şi nu prea am timp acum să mă fîţîi prin dicţionar). E un capitol întreg dedicat părinţilor şi cum alegerea numelui bebeluşului îi va influenţa salariul. Acest capitol l-am găsit plictisitor căci se lungise prea mult. Poate îl voi reciti cînd voi fi mămica. În orice caz Alexandrele şi Katerinele se aranjează (statistic vorbind) foarte bine în viaţă. Aa..ceva interesant - ştiţi statistica asta că adică avionul e cel mai sigur mijloc de transport. Se pare că nu.  Mă gîndesc să fac teza pe această temă. Ce ziceţi? :)

Citiţi.

13 comments:

  1. de avion shtiam.... in citeva zile vin cu o statistica noua....;) dar cartea nu vreau sa o citesc :)

    ReplyDelete
  2. fluturash999,

    tu la ora asta nu dormi? Esti stresata tare...atit de stresata incit la pornit l a 3 stai cu mine pe blog :)

    de ce nu? Zi-mi de statistica cind o gasesti, poate ma inspira.

    ReplyDelete
  3. numarul mortilor din accidentele rutiere intr-o saptamina e egal cu cel a 5 avioane cazute pe saptamina.
    Da de stres sa nu intram in detalii, e oribil!

    ReplyDelete
  4. dumitrelu,

    ja ne viejaiu ( ar spune David)...si cum asta demonstreaza ca automobilele sunt mai sigure?

    ReplyDelete
  5. cum asa? :))
    pe saptamina nu cad 5 avioane...
    avioanele sunt cele mai sigure.

    ReplyDelete
  6. da, dumitrelu, dar in textul de mai sus scrie ca automobilele sunt mai sigure...

    ReplyDelete
  7. Nici tu nu ai dreptate, irina, in textul de mai scrie ca avionul nu este cel mai sigur mijloc. Despre masini nu scrie nimic :)

    ReplyDelete