Friday, October 23, 2009

Cîntătoarele din mărăcini


Am finisat-o alaltăieri. De eram să fiu acasă, deschideam caieţelul meu verde, cîndva de 12 pagini şi însemnam un următor număr de ordine, în dreptul căruia ar fi stat "Cîntătoarele din Mărăcini" de Colleen McCullough, 1977. Nota: 9.

Îmi place să pun note lecturilor mele de la 1 la 10, ca la şcoală. De 10 sunt cele care m-au zbuciumat încît am umblat înlăcrimată o întreagă a două zi...sau veselă fără un motiv aparent, că doar numai eu ştiu că eroii mei s-au liniştit în fericire.

Eh, ce să vă spun nou despre carte? Cred că toţi au citit-o cu mult înaintea mea sau au privit filmul cel puţin. Da, e despre fetiţa ceea Megan care află despre menstruaţie de la un preot...de care se îndrăgosteşte mai apoi, şi el de ea. Şi e o dragoste interzisă, căci preoţii catolici nu se căsătoresc. Şi e o dragoste răbdătoare, şi vicleană..şi nu chiar desăvîrşită.

Apreciez mult cărţile şi filmele care nu exagerează, care ne prezintă personaje duale: cu trăsături uneori bune, şi alteori rele. Aşa cum suntem noi. Buni şi răi în acelaşi corp.


Cred că voi descărca filmul în curînd. Îmi place să juxtapun lectura şi cinematografia, imaginaţia mea vs. imaginaţia regizor.


Toamna e un anotimp dornic de lectură, are ambianţa perfectă cu ploi şi frig după ferestrele reci..cu lumină caldă pe filele cărţii. Ca şi iarna, desigur.

Lectură frumoasă tuturor!

18 comments:

  1. M-a impresionat si pe mine. Atunci cand am citit-o/recitit-o, la timpul ei. Si am privit si filmul (versiunea cu Richard Chamberland in rolul preotului), de cateva ori. Filmul mi-a placut mai mult, desi rar cand mi se intampla asa ceva. Sa ne spui si noua cum ti-a parut. :)

    ReplyDelete
  2. Irinuş, recomandă-mi vreo carte care a primit 10 de la tine, pls! ;)

    Cât despre "Cântătoarele din mărăcini", cartea mi-a plăcut enorm, iar filmul aşa şi aşa. Dar asta e subiectiv :)

    ReplyDelete
  3. Îmi place să văd că impresiile ref film se răzleţesc, asta mă va ţine în suspans pînă descalec 4 G de film :)

    @ Alinuşa,

    ohh..cam puţine, nu pentru că e puţină carte bună ci pentru că am citit eu puţin :D

    dar din ce îmi aduc aminte eu aminte acum e:
    1. The Portret of Dorian Grey~ Oscar Wilde
    2. Codul lui Davinci~ Dan Brown
    3. Îngeri şi demoni ~ Dan Brown
    4. O viaţă ~ Guy de Maupassant
    5. Maitryi ~ Mircea Eliade

    ordinea e irelevanta..simt că mai uit ceva important, dar asta îmi veni la moment, dacă îmi mai aduc aminte vreu capodoperă, revin.

    Îmi scrieţi şi voi vă rog nişte recomandari. Mulţumesc. :)

    ReplyDelete
  4. Irinus, aici ai o lista: http://lacafeaua.blogspot.com/2009/10/cartile-care-mi-plac.html

    ReplyDelete
  5. @ star77,

    Mersi mult :), straniu că eu nu am văzut-o pînă acum, am cutreierat cam fiecre bucăţică :D

    ReplyDelete
  6. Am scris-o abia acum. Intentionam sa fac o lista cu carti recomandate pentru lectura, dar mereu amanam. :)

    ReplyDelete
  7. Imi plakuse shi mie kartea, kind am citit-o, daka ti-ash putea da shi eu o rekomandare... Liviu REbreanu "Adam shi Eva", mi-a plakut la nebunie :)

    ReplyDelete
  8. @ Niutka,

    Mersi, Niutka. Nu am citit-o (încă).
    :)

    ReplyDelete
  9. Ref la "Adam si Eva" - e ceva in stilul romanului "Ion", acelasi Rebreanu pe care-l cunosc liceenii... Daca vrei o recenzie, poti intra pe bookblog.ro, dreapta sus gasesti categorii de cautare recenzii. :)

    ReplyDelete
  10. @ star77,

    ce dor mi-i de timpurile cînd mergeam la bibiliotecă, acum să vreau că nu am de unde găsi cartea asta (şi altele româneşti)..unless, le găsesc pe torrents, dar puţine şanse şi apoi îmi place să le strîng în mînă, să le port prin tram, dar aş renunţa la acest capriciu de le-aş găsi în formă electronică.

    Următoarea carte pe care mi-o propun şi pe care o am (electronic) e Dr. Zhivago. Acuşi intru pe bookblog.ro să văd ce zice. Mulţumesc pentru informaţia asta. :)

    ReplyDelete
  11. aaa..aici sunt recenzii doar pentru cărţi româneşti.

    ReplyDelete
  12. Este si pentru literatura clasica, internationala, vezi rubrica beletristica. Mai am un link care s-ar putea cumva sa-ti satisfaca "placerea" de a citi in e-format. carti.itarea.org
    Eu tot prefer sa le bajbai... :)

    ReplyDelete
  13. Am citit cartea si eu si cele mai bune prietene ale mele, si a fost prezenta in discutiile noastre mult timp. Am cautat sa privim si filmu, si m-am convins de a mia oara ca filmul nu va putea niciodata sa bata cartea. Povestea e foarte reala,doar ca prea mult dramatism,prea multe pierderi si un final prea trist a povestii lor de iubire.

    ReplyDelete
  14. @ Sunshine,

    ohh, ce greu mi se descarcă filmul..mai citesc o carte pînă văd filmul la cîntătoare. De fapt, multe poveşti reale sfîrşesc mult mai trist. Dragostea lor desi reciproca, era ciopîrţită...de bani şi moştenire, de Biserică şi Dumnezeu, de îndoieli şi nelămuriri...de o prea deprindere de a răbda, de a te resemna (aici vine Meghan)..încît îmi vine greu să spun că Ralph a iubit-o. Ce dragoste stranie. Ca toate în felul lor.

    ReplyDelete
  15. eu n-am vazut decat filmul cand eram mic si mi-a placut. acum n-as putea citi si cartea, mi-a ajuns filmul :)

    ReplyDelete
  16. am privit in sfîrşit toate cele 7 serii ale filmului. Mi-a plăcut un pic mai puţin decît cartea..firul narativ un pic distorsionat, dar poate e şi normal căci ar fi trebuit nu 7 şi 37 de serii pentru a urma în detaliu cartea. Însa, mi-a plăcut ceva ce cartea nu a putu reda...concluzii.

    Eu 2 am prins mai cu seama. Prima...of all the wrong I have done, the worst is that I never made the choice..for love. Half given to God, half given to you, but the most given to my ambitions..cuvintele lui Bricasar in film.

    şi de aici a reieşit frumos a doua, pe care cartea nu o menţionează..şi anume cum fiul lui, care îl iubea pe Dumnezeu cu o altfel de dragoste, pură şi sinceră, renunţă la toate onorurile şi ambiţiile şi hotărăşte să meargă să slujească în sătucul lui de baştină aproape de mama lui..spre deosebire de tatăl-său..care aveam ambiţii mult prea mari.

    ReplyDelete
  17. si eu am citit cartea, am privit si filmul, dar mi-a placut mai mult cartea am citit-o si recitit-o de foarte multe ori

    ReplyDelete