Wednesday, January 14, 2015

Van Gogh

Aşa încep eu anul...în compania lui Vincent, dacă tot sunt în Amsterdam destul de des, ar fi cazul să ne cunoaştem mai bine.

Van Gogh nu s-a definit ca pictor pînă la vîrsta de 27 de ani.Adică el nu avea habar că lui îi place să picteze pînă atunci. Avînd o familie mare şi înstărită, începuse a lucra la unul din unchii săi în Londra în calitate de art dealer la vîrsta de 20 de ani. De pe atunci se pricepea în artă şi fiind, sincer şi direct din fire...îi punea la loc pe clienţii care aveau pretenţii de connoisseur. Ştiu că odată venise la el o boieroaică bogată, aruncîndu-şi galbenii în stînga şi-n dreapta pe obiecte de artă...Şi la sfîrşit, satisfăcută de alegerea sa, îl întreabă pe Vincent..cum vă pare? Bine am ales, nu? - Doamnă, dacă aţi fi închis ochii, aţi fi ales la fel de bine...a răspuns el sec. Şi a fost dat afară.

Putea merge acasă în Olanda, sau în Paris, la o altă galerie de artă. El însă a preferat Londra, dintr-un simplu motiv. Era îndrăgostit de Ursula. Ursula nu îl iubea, bine, nu poartă nicio vină fata. Dar totuşi el o iubea...frumos o iubea. Îşi găsise de lucru la 2 ore cu trenul de Londra. Preda la o şcoală şi avea grijă de nişte copii. Şcoala îi oferea mîncare şi cazare...bani deloc. În fiecare weekend el mergea pe jos de unde era el...spre Londra, să o vadă pe Ursula. Se pornea vineri seară şi sîmbătă noaptea ajungea sub fereastra ei, o vedea...şi pleca înapoi. Dormea prin cîmp, sub stele.

Apoi a găsit de lucru într-o Biserică în Londra, aici în Chiswick, lîngă mine. Aţi crezut vreodată că Van Gogh a fost preot în Londra? Nici eu. Apoi Ursula s-a măritat...şi Londra şi-a pierdut tot farmecul.

El era mereu în căutarea esenţei. Sensului vieţii sale. Menirea sa. Nu conta că nu are universitate, că nu are bani, lucru, salariu, prieteni..că nu era "format" conform standardelor societăţii...el se voia împlinit. Iar împlinit are diferite sensuri, pentru diferiţi oameni...

poate voi mai reveni...

p.s. dacă este cineva care vrea să citească concomitent cu mine cartea despre Van Gogh "Lust for Life" de Irving Stone...mi-ar face plăcere să împărtăşesc impresii, poate mergem împreună la muzeu...

No comments:

Post a Comment