Monday, June 27, 2011

Tu eşti o carte

Analizam relaţiile în care m-am încîlcit din inimă, din tinereţe, din avînt, din durere, din speranţă, din curiozitate, din..dragoste...Toate au fost nişte cărţi. Şi fiecare dintre noi e o carte. Exact ca o carte avem un nume, avem autori, avem un început, avem istoria noastră, întîmplarea noastră...stilul nostru de a fi, de a ne purta hainele şi parfumurile, scrisorile şi prietenii, iubirile şi minciunile..toate aparţin unui personaj..şi noi suntem o carte. 

Cărţile se vor citite...se vor pîndite cu saţ, cu jind pentru a fi atinse, răsfoite şi răscolite..Unele au coperţi arămii, strălucite, amăgite..şi se lipesc de ochii copiilor..dar nu rămîn mult interesante căci copiii se plictisesc uşor. Altele au conţinut, sunt groase şi grele şi sperie ochii tineri ce nu se vor implicaţi într-o lectură serioasă şi complicată, altele sunt subţiri şi luciose cu multe imagini, altele au foile parfumate precum o damă, altele au colţurile roase de vechime şi înţelepciune, altele sunt goale...uşoare...ca nişte..foi.

Nu ştiu care dintre aceste cărţi eşti tu...tu ştii. Şi doar tu să ştii.

Chiar şi cea mai interesantă carte pentru cel mai înrăit cititor odată citită...e citită. E o naraţiune ce nu poate sfîrşi altfel, e un final previzibil...e o carte ce nu mai zvîcneşte sub ochi, sub mîna ce freamătă la fiecare pagină, la fiecare replică, ce se îneacă atunci cînd suspansul ca o spirală se întinde între capitole...acei fiori dispar odată cu ultimul cuvînt al cărţii. Şi cît de interesantă şi dragă nu ar fi cartea, cît de multe lacrimi şi învăţăminte nu ar oferi..un cititor bun..nu poate citi o carte o viaţă. Va dori una nouă. Şi nu e vinovat cititorul că a epuizat cartea..el avea saţ şi elan...e vinovată cartea...că s-a deschis uşor şi repede la fiecare pagină. E vinovată cartea că a fost prea scurtă, acolo unde ar mai fi putut face o piruetă lirică, acolo unde ar fi putut rupe o pagină, acolo unde s-ar fi putut închide pentru a rămîne o carte ce mai trebuie citită..o carte ce are un final necunoscut...o carte de care nu te desparţi uşor.

Lectură plăcută, lectură lungă!



P.S. e o melodie ce o ascult în ultimele zile...nu are nimic în comun cu postul decît faptul că faac parte din aceeaşi carte..

21 comments:

  1. Sunt carti care se recitesc..la diferite varste. O percepi intotdeauna altfel...la inceput omiti file, poate nu stai sa meditezi toate intamplarile si iti faci o imagine superficiala..in fuga. Cand esti tanar traiesti intens doar anumite capitole..si imaginea de ansamblu se pierde undeva.
    Dupa o anumita perioada de timp cand o recitesti o percepi alfel....o simti diferit...mai profund..matur..intelegi multe scapari de dinainte.

    ReplyDelete
  2. In dimineata asta dunt foarte optimista si tind sa cred ca asa este si in dragoste...putem ,,reciti,, cartile care ne-au marcat o data. cine stie..poate una din ele devine romanul de pe noptiera...care este mereu alaturi. :D

    ReplyDelete
  3. Desigur, ai toată dreptatea...doar că precum ai spus şi tu percepem valoarea unei cărţu şi în timp..ne este dor de ea, o recitim poate mai tîrziu cu emoţii distinse...dar cînd am fost tineri s-a întîmplat să o punem pe raft după prima citire..şi am căutat altele, ne-am dezamagit în altele..şi am revenit la primele...uneori primele nu mai sunt disponibile căci oamenii nu stau pe rafturi, de obicei, aşteptînd o reevaluare..sau poate şi stau. DAR nu zic că nu sunt cărţi pe viaţă..bine că sunt, să fie mai multe!

    Îţi mulţumesc pentru discuţie.

    ReplyDelete
  4. no comment here, am citit postul cu placere :)

    ReplyDelete
  5. cea mai buna tactica pentru o carte dorita si nedormita este ca autorul sa continue ideea primei carti in alta carte. asa ai putea citi toate cartile lui Dan Brown, de exemplu, sau filme ce au citeva parti. exemplul pentru o "carte" de viata ar fi serialul "The Young and the Restless" sau "Santa Barbara". intr-un final, totul se rezuma la talentul autorului, autoarei.

    Mihaela

    ReplyDelete
  6. ...mai există și cărți în format electronic :P

    ReplyDelete
  7. super idee, carti in format electronic! ma duce la gindul oamenilor, prieteniilor pe net. toate astea pot fi puse pe raft si oricind poti reveni la ele.
    asta da viata! cine mai vrea viata reala, cu personaje reale?

    ReplyDelete
  8. Ce s-a incalzit aici :)

    ReplyDelete
  9. am uitat sa zic "si afara tot :)"

    ReplyDelete
  10. Nu stiu de cald, dar cam sa a-nonimizat..

    ReplyDelete
  11. Fetelor, nu va mai infierbintati :)!

    ReplyDelete
  12. Ultimul comentariu mi se pare superfluu. Cel puţin aş fi apreciat decenţa unui nume.

    ReplyDelete
  13. sint carti cu pagini usore.. parfumate.. legere.. si abia astepti dimineata ca sa le rasfoiesti din nou.. sa le traiesti in fiecare minuta a vietii tale..

    ReplyDelete
  14. Cred că e vorba de experienţa fiecăruia dintre noi..eu mă bucur că aţi avut experienţe parfumate, lejere..uşoare..şi pe viaţă.

    ReplyDelete
  15. adevar adevarat! imi placeee foarte mult!!!
    mai sunt si carti aruncate in cerdac ;D

    ReplyDelete
  16. cred ca trebuie sa scriu un post si despre cititori..sunt si cititori diferiti.

    ReplyDelete
  17. din cei de arunca cartile in cerdac hahahah

    ReplyDelete
  18. Te oprești cînd găsești un Kindle... Multe romane, povestiri, povești... cu același Kindle :)

    ReplyDelete