Friday, November 27, 2009

Domnişoara S. Epilog.


Totul a început de la un gînd. Banal, de altfel. De ce e atît de odioasă singurătate? Tuturor li-e frică, am fobiezat-o, i-au pus scufiţă neagră pe cap şi o stigmă în frunte...Ebbene, merită. E plictisitoare, depresivă, mai mult - e înfricoşătoare...dintr-un SINGUR motiv: nu ştii cît îi durează permisul de şedere.


Şi uneori te întrebi " da' dacă rămîne pentru totdeauna?" Tristă perspectivă, nu? Cearşafuri reci, veşnic mirosind a damă, frigider de "nutriţionistă", garderoba pline de fuste şi ciorapi de mătase..nicio cămaşă largă în care ţi-ai ucide dorul sau somnul, niciun pantof gigant printre francezine, nicio cravată aciuată cîndva din anxietate sub sofă.

Dam, de-a dreptul trist...

Şi totuşi singurătatea nu se dă după uşă, nu ar trebui să se dea după uşa inimii din primul impuls de frică...căci de obicei, acel gol se umple greşit. Băgăm oameni în suflet doar pentru a ne convinge că mai putem cuceri, revenim la poveştile din trecut deja expirate doar pentru că ne simţeam de-a dreptul fericiţi atunci şi încercăm să sfidăm timpul, să-l întoarcem înapoi...ne ataşăm de oameni din primul surîs, din prima invitaţie sau din a doua..nu pentru că o vrem, ci pentru că nu vrem singurătatea. Şi aici greşim.

Ea vine nu cînd îi abate ei, ci vine premeditat..din dezamăgire, sau din incompatibilitate, sau dintr-o profesie obsesivă şi mîncătoare de timp, dintr-un viciu greu de suportat, din prostie...ea are motive să vină.

Şi nu e cazul să o ignori, să o sfidezi sau să simulezi că nu îi simţi prezenţa...e cazul să o accepţi. Şi să o studiezi.

Oamenii ce fug de dînsa nu se încred în sine destul, nu se respectă suficient, nu ştiu cît de mult preţuiesc...de asta se întreabă " şi dacă rămîn singur/ă? " Şi dacă nu te va mai iubi nimeni?

Păi, e cazul să răspunzi sincer la întrebare pentru care ai deja un răspuns. Toţi ştim unde suntem slabi, unde s-ar mai putea de sculptat, de cioplit în vreun nărav prost, de siliconizat nişte creieri sau abilităţi..ACUM e momentul să o faci, căci ai timpul..şi ea a venit să te înveţe ceva, a venit cu un mesaj. Nu a alunga prea repede, căci ea are bun simţ, de obicei..şi ştie cînd să plece.

19 comments:

  1. sigur ros-the nothing song (njosnavelin)
    anja garbarek - 'can i keep him' (angel-a)
    Asculta terog.

    ReplyDelete
  2. Mda-a, m-a dat gata epilogul tau si domnisoara S. Banuiam eu ca pui ceva secretos la cale, dar nici pe departe nu m-a adus gandul pana aici.

    "Nu a alunga prea repede, căci ea are bun simţ, de obicei..şi ştie cînd să plece." - Aici tebuie sa admit ca ai dreptate.

    Frumos scrii, Irinus, ta-are frumos. Cam aduce a drog blogul tau. :)

    ReplyDelete
  3. @ Anonymous,

    le-am ascultat, pentru început zic că mi-au plăcut suficient încît să le reascult. Eu a un defect, nu pot aprecia muzica din prima, din păcate..abia după a 2-3 ascultare pot spune dacă s-a lipit sau nu. :) Mai în seară dau un verdict final :)

    Îţi mulţumesc pentru această invitaţie muzicală, un pic nu înţeleg dacă ar trebui să fiu atentă şi la mesajul cîntecelor, sau e pur şi simplu..o pauză pe care ai vrut să o împărtăşeşti şi cu mine.

    Oricum îţi mulţumesc şi apreciez. Sper să mă mai bucuri cu ceva muzică de ascultat.

    O zi frumoasă. :)

    @ star77,

    aţi revenit! Se site dintr-odată asta pe blogul meu! :)

    Da, eu cred că am deraiat la un moment dat, sau cel puţin, am prea mascat mesajul..pentru că puţină lume s-a dumerit ce naiba e cu fata asta.
    Mulţumesc pentru apreciere, e ceea ce dă puls inspiraţiei mele.

    Numai bine şi sănătate multă!

    ReplyDelete
  4. candva purtasem shi eu o discutie despre singuratate cu cineva care nu o voia. ideea era ca daca iti e frica de ea inseamna ca persoana ta e neinteresanta pentru TINE in prima instanta. si atunci cum poti pretinde sa fii interesant pentru altcineva?
    s-a terminat urat acea discutie. -))

    ReplyDelete
  5. "daca iti e frica de ea inseamna ca persoana ta e neinteresanta pentru TINE in prima instanta"

    Nu prea cred ca ai dreptate, Atravedilun. Sunt o persoana destul de interesanta, pt mine insami si pt altii la fel. Si totusi, mi-e frica de EA. Mi-e frica ca de naiba! Stiu ce inseamna, stiu cu ce se mananca. Uneori mai singur decat in doi nu poti fi!

    ReplyDelete
  6. star77,

    in enuntul tau sunt doua idei aproape total opozabile. -) o fi de vina ora? -)

    ReplyDelete
  7. yves_montand_-_sous_le_ciel_de_paris. Descriemi terog apreciarea ta

    ReplyDelete
  8. Atravedilun,

    Ha! Si daca sunt opozabile, dupa tine, cine ti-a spus ca se exclud una pe alta? Mai adanc sapa, mai adanc. :)

    ReplyDelete
  9. "Nu a alunga prea repede, căci ea are bun simţ, de obicei..şi ştie cînd să plece." Asa e...doar ca abia descrisa de tine, am inteles acest lucru...cit de bine stii sa le spui pe toate... De mult nu am mai intrat pe aici...si atit de bine ma simt acum revenita...:)

    ReplyDelete
  10. mmm, descuţii între oameni mari s-au pornit pe aici. :)

    Eu dacă îmi permiteţi să mă bag în vorbă, cred că sunt două aspecte diverse ale aceluiaşi fenomen. Singurătatea de unul singur şi singurătatea în doi sunt aceeaşi boală cu tratament diferit după mine...singurătatea în doi, de fapt, îmi pare mai gravă, căci implică de fapt 2 singurătăţi. Brrrrrrr....ce frămîntări mai fac şi eu, dar sper că mă înţelegeţi.

    Singurătatea de unul singur e cam ceea despre ce am scris în post preponderent, cînd nu am pe nimeni alături literalmente..aici e mai simplu. Problema o rezolvi tu, investeşti în tine, aştepti, te rogi..aici nu dau sfaturi cum scapi de ea, am scris în post ce cred..

    Singurătatea în doi..uuu...greu, e mult mai gravă, e mult mai tristă. Dar aici iarăşi depinde..e o simplă relaţie la care renunţi uşor, e o căsnicie cu 3 copii la mijloc...efortul pentru a depăşi tre' să fie depus de 2 oameni..şi uneori nu se ajunge la compromis uşor, de asta e o formă mai grea.

    Eu am mai scris un post mi se pare că. Şi tot ce-i posibil că am aberat, căci acum îmi dau seamă că nu sunt sigură dacă punctul de confruntare era ăsta. Cum nu ar fi, puteţi evita comentariul. :)

    Anonymous, cunosc cîntecul, de fapt, cred că îl cunoaşte multă lume..frumos şi nostalgic. Cît priveşte primele 2 recomandări, " can I keep him" mi-a plăcut mult, poate din cauza că seamană enorm de mult cu un om foarte drag mie interpreta.

    dorule, mulţumesc!

    ReplyDelete
  11. io non sono solo anche quando sono solo

    cauta pe youtube:
    Fango - Versione 2 - Lorenzo Jovanotti Cherubini

    iata asa eu nu ma tem de singuratate!

    ReplyDelete
  12. -))), super cintec! Tu est anonimul care ma aprovizioneaza cu muzica?

    ReplyDelete
  13. dj tiesto - i am strong.

    ReplyDelete
  14. Miar fi ff interes. parerea ta ?

    ReplyDelete
  15. ref la ultima sugestie muzicală: nu e chiar genul meu. Ştii cum e cu muzica..e o ff individuală.

    ReplyDelete