Tuesday, July 1, 2014

Ce-am mai citit în această primăvară

De scris nu am scris, dar de citit am citit. Primăvara asta nu a trecut analfabetă pe lîngă mine. După ultima carte menţionată aici pe blog, despre Michelangelo, am mai citit 3 cărţi. Toate self-development. Aşa m-a prins primăvara dornică de a-mi îmbunătăţi verbalitatea "Talk like Ted" şi nişte "clasică" de Dale Carnegie.

"Talk like Ted" de Carmine Gallo

De recent, de cînd m-am prins că de fiecare dată cînd cineva îmi recomandă o carte întreb: "Dar cine e autorul? Ce şcoală/experienţă are? Da' de ce morojel el/ea e expert în domeniu? Da' ce mai spune lumea despre carte şi autor?", la care eu nu întotdeauna dau un răspuns cînd aleg o carte de pe poliţa unei librării...păi, de atunci am învăţat să am aceste răspunsuri la cărţile pe care le citesc eu.

Carmine este un american specialist în ştiinţele comunicării, columnist la Forbes şi alte ziare cunoscute din SUA, autor a cîteva ţări (printre care The Presentation Secrets of Steve Jobs) care aparent s-au vîndut bine, tot el consultant la companii precum Coca-Cola, Cisco, SanDisk, Phizer, etc. Bun, nu?

Cartea e o sinteză a Ted-ului...e o analiză a cîtorva speech-uri foarte bune. Consistenţă intrinsecă...aşa, slăbuţ. Dar pentru o fire curioasă, care priveşte Ted-urile la care se referă autorul, e un munte de învăţăminte.

Să-i dau un 6.

_________________

Acum Carnegie. Asta e iubirea mea din copilărie. Cum spune bunul meu prieten David - aceste cărţi trebuie să fie în casa fiecărui om, precum Biblia. 

Dale Carnegie scrie foarte interesant, cuvintele curg, foloseşte multe vizualizări care fac lectura uşoară. El dintotdeauna a vrut să fie scriitor, dar din careva motive, scrierea lui de cărţi ficţiunea nu a fost o etapă reuşită. 

Cele două cărţi pe care le-am citit sunt, din nou, sinteze bazate de sute de cărţi (cred că undeva menţionează cîte exact), şi multe exemple practice din viaţa studenţilor lui.

Prima carte "How to stop worrying and start living" am citit cînd eram în Franţa, în CAS. E clar, da? Poate nu pentru toţi. Bună, bună...nota 9. Dacă era mai lungă îi puneam un 10, dar cele 200 de pagini nu sunt destule.

A doua carte e "How to win friends and influence people" - o recitesc. Practică, multe exemple, din viaţa oamenilor iluştri şi mai puţin, din sfere precum business, dar şi mediu casnic...Nota 9.5. Eu zece de obicei dau cărţilor care ma fac să plîng.

cam, aşa a fost primăvara. Acum am revenit la literatura noastră, simt că mă uită cuvintele româneşti, aşa ca trebuie să fac "Tema pentru acasă" de N. Dabija.

Lectură frumoasă...
eu

2 comments:

  1. Dabija o să-ți placă, zic eu. frumoasă cartea.
    și mi-au părut interesante și cărțile pe care le-ai citit tu, eu, din păcate, am citit prea puține astfel de cărți...cred că ar trebui să recuperez.
    lectură plăcută ție!

    ReplyDelete
  2. he-he..dar eu credeam că ne-am desincronizat în lectură. Mersi, Tanciu, simt de pe acum că tare dragă îmi va fi povestea asta...

    ReplyDelete