Saturday, November 10, 2012

Hotele sau hoteluri?

Amîndouă sunt corecte ;)

http://dexonline.ro/definitie/hotel

4 comments:

  1. Adica daca avem s.m. "cartel" (grup organizat in vederea traficului de droguri) care ar fi pluralul.... "cartele"? Sa fim seriosi. Pluralul corect de la s.m. "hotel" este hoteluri. La fel si in cazul cuvintului "motel". Sper ca in vacanta asta nu o sa va cazati la "motele"...

    ReplyDelete
  2. Revin cu un nou exemplu: s.m. "tel" (Instrument de sârmă cu mâner folosit în bucătărie pentru a bate albușul de ou, frișca, crema etc.) Cind faceti omleta sper sa nu o faceti cu mai multe "tele" ci cu un singur "tel" chiar daca va uitati intre timp la tele... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eu am o sensibilitate aparte pentru gramatică, mai ales a unei limbi pe care o vorbesc, mai ales a limbii native, de asta nu pot rămîne indiferentă la acest comentariu aruncat aici chiar dacă nu mi-a fost prezentată vreo sursă sau raţionament logic. Deci, să fim serioşi.

      Din păcate româna nu e foarte logică cînd vine vorba de plural. E foarte simplu cu subtantivele de gen feminin sau masculin: o fată, două fetE, un băiat, doi băieţI.

      Cînd vine vorba de neutru, lucrurile se îngloadă: un lucru, două lucruri (terminaţie la masculin), sau un avion, două avioane (terminaţie la feminin). Din păcate, nu este vreo logică, este uzul şi obişnuinţa urechii de peste ani. Dar sunt subtantive neutre la care urechea nu s-a adaptat...de asta Academia Română a decis că ambele variante vor fi acceptate pînă găsesc ei un răspuns plauzibil. Un hotel-două hotele...e la fel de corect precum un castel-două castele sau un album-două albume.

      Acum dacă cineva vine cu urechea sa proprie să comenteze aici, e o altă poveste. Cît priveşte logica şi gramatică - utilizaţi-le pe amîndouă, sau pe care vă place mai tare.

      Delete
  3. respect orice opinie cînd e bine argumentată: sursa vă rog

    ReplyDelete