Thursday, July 14, 2011

Milan-Milan

De nu ar fi norii ăştia bureţoşi, cred că nu aş sta pe blog să scriu despre Milan în Londra. De fapt, aş sta..vara 2011 îi adună pe mai mulţi prieteni de ai mei în Milano...de asta voi încerca să vă descopăr cele mai splendide şi delicioase ulicioare şi atracţii milaneze.

Cînd voi pleca din Italia, cel mai mult îmi va lipsi bucătăria..nu Buenos Aires (stradă în Milan) unde se tolănesc vitrine fancy, nu soarele înăbuşitor, nici vocile înalte, nici gesturile accentuate..ci anume bucătăria. De asta, o sugestie pe care o recomand tuturor celor care vor să guste din viaţa italiană, e să nu vă precupeţiţi pentru un restaurant italienesc. Italienesc. Milano e plin de restaurante din toate colţurile lumii, dar dacă sunteţi pentru prima dată în Milano pentru un sejur mai mic de 2 săptămîni, renunţaţi la McDonalds, la sushi, la bucătăria chineză...pentru a vă înfrupta din bucătăria mediteraneană...cucina italiana. E delicioasă, e sănătoasă, e variată.

Ce comandaţi depinde de preferinţele individuale, dar şi de oraşul în care vă aflaţi în Italia. Fiecare regiune/oraş are o specialitate. De exemplu, in Milano se pregăteşte Cotoletta alla milanese - ce e un schnitzel de vită. E imens şi foarte delicios cînd e servit cald. Tot în Milano se mănîncă bine Risotto alla milanese care se pregăteşte cu şofran galben. Eu nu sunt foarte entuziasmată de orez, dar cred că o dată merită de încercat. Sau o altă alegere ar fi Ossobuco alla milanese. Sinceră să fiu, încă nu l-am gustat. Dar o voi face neapărat. Dacă încercaţi voi primii, spuneţi-mi cum e.

În dependenţă de oraşul în care vă aflaţi, informaţi-vă despre specialitatea acelei regiuni. O regulă generală, din practica mea personală..înspre sud bucatele devin tot mai delicioase. Înspre mare - nu rataţi bucatele din peşte şi fructe de mare..gnaaam.

Încă ceva, pe lîngă tradiţiile regionale, fiecare restaurant poate avea specialitatea sa, de asta să vă încumetaţi să întrebaţi ce prepară ei cel mai bine. Dacă engleza nu e opţiune, în italiană întrebarea ar suna în felul următor: Qual'è la specialita di questo ristorante?

Ce restaurante aş recomanda în Milano? E destul de simplu de găsit un restaurant bun în Milano şi preţurile variază de la 20 la 40 de euro dacă mai comandaţi un  1/2 litru de vin. Eu voi scrie mai jos adresele unor restaurante şi sper că mai veniţi şi voi cei care citiţi cu careva recomandări pentru prietenii mei.

1. Ristorante Millenium

2. Ristorante delle Mole (Regiunea Navigli)
http://www.ristorantedellemole.com/pizze.html  (Aici puteţi vedea meniul cu preţuri).

Dar ele sunt zeci, literalmente zeci. De asta dacă aceste restaurante nu sunt în apropierea voastră, nu vă fie frică să încercaţi altceva atît timp cît au un aspect decent, un personal drăguţ. Meniul la toate restaurantele e afară, de asta îl puteţi consulta fără a fi nevoiţi să luaţi loc la masă.

O altă experienţă gastronomică relaxantă în Milano sunt Aperitivele. În celelalte ţări ele se numesc Happy Hour de obicei, dar asta e o traducere aproximativă căci experienţa e diferită. După ora 6 seara, multe localuri etalează bucate de la paste la pizze şi salate pe farfurii mari. Voi intraţi în local, comandaţi un cocktail sau alte bături oferite (preţul variază de la 6 la 10 euro) după care mîncaţi cît încape, asta e inclus în preţ. Eu recomand 2 locaţii pentru această experienţă: Navigli şi Colonne di San Lorenzo.  Acestea 2 nu sunt localuri, ci regiuni ce forfotă de viaţă, mai ales nocturnă, regiuni în Milano unde tinerii se adună pentru a petrece serile romantice sau buimatice. Mai ales în weekend lîngă Colonne poţi vedea un roi de tineri asezaţi, culcaţi, cîntaţi, dansaţi...ascultînd muzică sau savurînd un Mojito sau o halbă de bere sub luminile oraşului..foarte frumos. Să mergeţi neapărat pe înserate, pe după 10, acolo. Cum să găsiţi aceste 2 regiuni? Ele se găsesc foarte aproape una de alta, la o distanţă de 10 minute plimbare. Tot ele se găsesc aproape de Duomo, catedrală ce o veţi vizita cu siguranţă. De la Duomo care e situat în centrul oraşului, din via (strada) Torino se ia tramul nr. 3. şi opriţi în staţia ce poartă acelaşi nume de Colonne di San Lorenzo. Dintre localurile unde aţi putea încerca un aperitiv, recomand Yguana: http://maps.google.com/maps/place?q=Papa+Gregorio+Xiv,+milano,+italia&hl=it&cid=11496920501633536513

Pentru a ajunge la Navigli se merge un pic mai departe (spre sud), pe direcţia tramului, pîna la Piazza 24 Maggio unde înce Navigli   - canale de apă cu restaurante şi alte localuri de-a lungul lor. Pe acest traseu - Colonne/Navigli - se găseşte un local unde se gătesc clătite CREPES (aşa se numesc în italiană sau pancakes în engleză)  delicioase! Tot acolo se vinde şi Gelato (îngheţată). Preţul 2 euro approximativ. La Navigli, din nou, este un local unde puteţi găsi Crepes..ohh..lasă gura apă..în Londra nu le fac la fel de bune. Aveţi o alegere foarte variată de la nutella şi chantilly (un fel de pastă cremoasă galbenă, dulce) la diferite tipuri de fructe sau combinaţii. Mie imi place chantilly cu pere sau căpşuni.


Poate trebuia să încep cu Duomo di Milano, frumoasa catedrală în stil gotic. Puteţi merge înăuntru gratuit, cu condiţia că aveţi umeri acoperiţi şi fusta nu descoperă şoldurile. Puteţi urca PE Duomo contra preţ de 11 euro..dacă nu s-a mai schimbat nimic. Merită? Nu ştiu..mari panorame nu veţi vedea, dar e o experienţă frumoasă.

Tot lîngă Duomo se găseşte teatrul La Scala. Din afară, e o simplă clădire drăguţă..măreţia lui e înăuntru..un înăutru ce costă vreo 200 de euro.

Seara e frumos iluminat castelul Sforzesco care se găseşte la staţia de metrou Cairoli (2 staţii de la Duomo). Ajungeţi şi pe jos de la Duomo în 10-15 min.

Shopping:

via Torino
via Monte Napoleone
via Buenos Aires

Transport:

Pentru mai mult de 2 călătorii în transportul public recomand bilete zilnice: biglietto giornaliero care costă 3 euro. În caz contrar, fiecare călătorie costă 1 euro. Important: biletele sunt valabile pentru toate tipurile dfe transport public, adică dacă cumpăraţi un bilet îl puteţi utiliza în tram, autobus şi metrou (în metrou o singură dată) pe durata lui care e de..dacă nu greşesc 45 minute, dar verificaţi pe bilet.

Dicţionar:

Mulţumesc - Grazie.
Vă/te rog - per favore
Bună ziua -buongiorno
Salut - ciao
Pa - ciao
Cît costă? - Quanto costa?
Cînd? Quando?
Unde? Dove?
Cum să ajung la...? Come si puo arrivare à...?
Ajunge la...? Arriva in..?
Vorbiţi engleza? Parla Inglese?



Sunt sigură că nu le-am spus pe toate..îmi vor ţîşni noi idei şi sugestii pe parcurs şi le voi adăuga în comentarii, dar îi rog pe prietenii mei şi pe toţi cei care citesc ca în cazul în care aveţi şi voi o experienţă milaneză, o sugestie, un sfat, un dubiu..să îl lăsaţi în comentarii. Vă mulţumesc.

Sper că veţi avea o vacanţă splendidă. MI--NU--NA--TĂ!!!!


6 comments:

  1. Despre Aperitive, cred ca te-ai grabit un pic sa le numesti "experiente gastronomice". De fapt trebuie sa stiti ca aperitivele sint mai mult experiente cocktail-ice unde se poate de dus ieftin cu mai multi prieteni; asta pentru ca cit priveste gastronomia, nu se prea lauda ele.

    ReplyDelete
  2. 75 minute.... se vede ca nu ai folosit transportul public.... ;P
    Cafeau din Milano...
    Prietenii din Milano...
    the Last Supper...
    si micele orase din jurul Milanului... Como, Lecco, Cremona, Monza...

    ReplyDelete
  3. 1. Pentru fanii sportului - San Siro si muzeul lui AC Milan & Internazionale Milano

    2. Pentru fanii lui Bacovia - Cimitero Monumentale

    3. Pentru fanii locurilor pitoresti de munte - un bilet de 2,4 Euro la Como (din statia Garidbaldi)

    ReplyDelete
  4. Multumesc tuturor pentru comentarii!

    Slavic are dreptate..apperitivele sunt mai mult apetizers, un fel de "zakuska"..dar e adevarat ca este si pasta, si pizza, si cartofi..depinde de local.

    Recomandati niste localuri!!

    Alina si Natan, pentru a merge la Como o puteti face si de la Cadorna care are statie feroviara si va fi mai comoda pentru voi.

    ReplyDelete
  5. Straff (via agnello) in zilele de marti/miercuri si vineri, un bunch de personalitati, modele si tineret diferit.

    Restaurante: Ibiza in Porta Garibaldi. Wasabi tot pe acolo.

    ReplyDelete