Tuesday, February 10, 2015

Marţi

M-am trezit tulburată de un vis. Am ridicat căpăţina somnoroasă din perna caldă, am făcut un "replay" la vis, am mîrnîit în glas "день не удался..." şi m-am scufundat înapoi în faşa pernii. Mă aştepta o zi lungă, aveam un speech important planificat în acea zi în faţa la 30+ oameni...şi starea asta de convalescenţă, cînd ai nevoie de o macara pentru a te ridica din pat şi de un aspirator pentru a-ţi smulge o tîmpenie de vis din minte...era puţin promiţătoare.

Tirrr-lu-lu...răsună telefonul, mesaj pe facebook. O, pe ecran chipul lui D. E frumos cînd se gîndeşte cineva la tine dis-de-dimineaţă, şi D., de obicei, mă trezeşte cu urări calde pentru o întreagă zi. Astăzi, în schimb, el care din vecii vecilor m-a învăţat să nu cred în horoscoape, îmi trimite un fragment din lectura lui matinala: Irina, ia vezi ce scrie aici despre peşti. Ia zi-mi, aşa e? No bine, hai şi-oi citi. Că peştii sunt materialişti, că aleargă numai după bani şi carieră şi alte braşoave din astea. Mă încreţesc în adîncul meu şi mă gîndesc în sine mea...mda, iaca taman azi şi-a găsit el să se gîndească la probleme existenţiale şi să le găsească răspunsul în zodii. Dar nu răspund. Mai bine tac decît să îi trimit un lătrat. Mai trece un minut şi decid să îi răspund: "buna dimineaţa...cum s-ar spune". D. e unul dintre oamenii care mă cunoaşte cel mai bine pe acest pămînt,  uneori îmi vine să-l rog să-mi spună el ce simt şi gîndesc eu, cînd eu nu mă înţeleg. "Mi se pare mie sau tu nu esti in dispozitie?" mă întreabă el. [...] El ştie cum să mă descînte de vise...şi am uitat că ziua a început slăbuţ.

Iar seara...după toate cîte s-au întîmplat peste zi, venind acasă, pe aleea me preferată...seara, în fine seara...a fost una dintre acele seri...cînd mergi pe drum...şi îi spui Domnului: "Mulţumesc pentru că m-ai trezit în dimineaţa asta, mulţumesc pentru că ai avut grijă să mănînc, mulţumesc pentru că ai avut grijă de mine şi de familia mea, mulţumesc pentru că mi-ai dăruit o zi atît de frumoasă." O spui în glas, sperînd că liniştea nopţii va duce mulţumirea ta acolo sus undeva...de unde va porni o altă zi mîine.




p.s. atît de frumos sună în suedeză "I love you, boy"...jag älskar dig boy.

No comments:

Post a Comment